Kefír: Otázky a odpovede

Zdroj: Live Science

Je kefír skutočne liečivý?

Áno. Kefír pomôže ozdraviť tvoju črevnú mikroflóru, ktorá je úzko prepojená s tvojím imunitným systémom. Všetko to však záleží predovšetkým od teba – nie niečo zvonka ťa opravuje a vylieči – si to ty sám a jedine ty sám, kto sa môže vyliečiť. Prvým krokom je rozhodnúť sa pre zdravie! Zdravie je však niečo viac, ako dnes bežne predstavujeme – je to celistvosť, je to schopnosť byť vedomým tvorcom svojho života a zároveň žiť svoj život v dôvere a oddaní. Podrobnosti nájdeš v článku Domáci liečivý kefír.

Kde získam kefírové jadro?  

Živý kefírový základ najlepšie získaš od niekoho, kto ho doma sám má. Založil som Kefírovú mapu Slovenska – zatiaľ na nej však veľa miest vyznačených nie je. Môžeš sa tiež skúsiť prehrabať internetom, určite narazíš na oznamy od ľudí, ktorí kefírové zrná ponúkajú.

Ako náročný je kefír na starostlivosť?  

Kefír je tou na starostlivosť najmenej náročnou mliečnou kultúrou. Za predpokladu, že raz za pár dní dostane čerstvé mlieko a žije pri izbovej teplote, bude žiť večne. Na rozdiel od jogurtu si nevyžaduje vyššiu teplotu a ani obnovovanie zo základnej kultúry.

Ako často kefír kŕmiť?  

Závisí to od teploty. Pri 15°C môže kefíru trvať aj pár dní, kým mlieko premení, pri 25°C mu môže stačiť jeden deň. Tiež to závisí od tvojej chuti, či máš radšej jemnejšiu jogurtovú chuť, alebo niečo kyslejšie, prípadne až šumivejšie.

Čím kefír kŕmiť?

Osobne uprednostňujem neprevarené plnotučné kravské mlieko z mliečneho automatu – ak máte vlastnú kravu či mlieko od susedov, tak ešte lepšie! Kefír však nepohrdne ani čerstvým mliekom z obchodu a ľudia hlásia, že vyžije dokonca aj na trvanlivom a homogenizovanom mlieku. Keď zrovna nemám po ruke mlieko, dávam kefíru nápoj zo sušenej srvátky. Krátkodobo je tiež možné použiť aj rastlinné mlieka, napríklad ryžové či ovsené. Tvoj domáci miláčik sa poteší aj smotane – potom rýchlejšie narastie!

Koľko potrebuje kefír pozornosti?

Pohár kefírovým jadrom a mliekom je dobre raz za deň pretrepať. Inak by sa na vrchu pohára vytvorila veľmi kyslá smotanovo-tvarohová vrstva, pod ňou by bola jemnejšia jogurtová vrstva a od polky pohára nižšie by mlieko ostalo surové. V ostatných ohľadoch sa kefír o seba stará sám, netreba ho venčiť ani vymieňať podstielku 🙂

Čo so srvátkou, ktorá mi vznikne na spodku pohára?  

Pri bežnej izbovej teplote ti kefír dá jemnejší nápoj s trochou srvátky na spodku pohára. Buď môžeš pohár pretrepať alebo srvátku vypiť zvlášť. Kyslosť je sústredená hlavne v nej, takže chuťovo jemnejší a hustejší kefír získaš, ak srvátku oddelíš. Môžeš ju vypiť, alebo využiť: Kyslá srvátka je dobrá na podporu kyslomliečneho kvasenia zeleniny. Ak ju pridáš do postrúhanej mrkvy alebo narezanej kapusty, kyslomliečne kvasenie sa rozbehne rýchlejšie a stačí ti do pohára či súdka dať o polovicu menej soli.

Ako získať kefírový tvaroch či syr?  

Ak necháš kefír pracovať v mierne teplejšom prostredí, napríklad nad kúrením, mlieko sa zrazí a vytvorí sa ti na vrchu pohára niečo ako tvaroch, veľmi príjemnej chuti. Tento tvaroch je možné ďalej zbaviť srvátky vyžmýkaním v utierke – vznikne tak kefírový syr. Bol by som však opatrný s vystavovaním kefírového jadra dlhodobo teplotám nad 45°C.

Aké nádoby použiť a ako kefírové jadro preplachovať?  

Osobne používam jednoduchý väčší uzatvárateľný pohár postavený v miske, pretože sa niekedy stáva, že pretečie. Keď je kefíria práca hotová, kefírové jadro z pohára vyberiem a preložím do iného čistého pohára a zalejem novým mliekom. Striedam takto dva poháre. Kefírové jadro preplachujem vodou len občas.

Čo s kefírom, ak pár týždňov nebudem doma?

Kefír vydrží v poriadku týždeň v chladničke, v pohári s mliekom. Niektorí ľudia vravia, že aj o dosť dlhšie a vraj znesie aj mrazničku – toto som však tomu môjmu nikdy nespravil. Ak idem z domu preč na dlhšie ako na týždeň, tak poviem niekomu doma, aby sa o kefír raz za týždeň postaral: aby ho dal do pohára s novým mliekom a jeden deň ho nechal mimo chladničku. Niekedy si kefírové jadro rozdelím a polovicu si vezmem so sebou na cestu – takto mám istotu, že aj keby doma náhodou zabudli alebo ak by som ja o kefír na cestách náhodou prišiel – kefír nestratím.

Ako a s čím kefír jesť?

Osobne jem kyslé kefírové dobroty väčšinou samé lyžicou rovno z pohára. Veľmi rád mám tiež kefír zmiešaný so strúhaným kokosom – niekdy ochutený ešte posekanou petržlenovou vňaťou, vtedy to mierne pripomína tresku, ten majonézový rybací šalát 🙂  Mám rád spojenie kyslej a sladkej chuti, takže keď mama alebo sestra napečie, často si kefír naberiem do misky a jem spolu s koláčikom. Dobre padne samozrejme k jedlám, s ktorými sa obyčajne píja kyslé mlieko. Určite sa dá skúsiť kadečo, podľa chuti a pocitu!

Môžem zjesť kefírové jadro?

Ja ho jedávam. Buď náhodou, keď si kúsok nevšimnem, nevyberiem a nájdem až v ústach, alebo schválne, keď mám kefírového jadra veľa a neviem čo s ním. Je to síce veľmi zvláštny pocit na jazyku, iné nepriaznivé znaky som však nespozoroval.

Obsahuje kefír alkohol?

Po jednom či dvoch dňoch kyslomliečneho kvasenia sa v kefíre spúšťa jemná vlna liehového kvasenia – väčšinou sa sa však jedná len o najviac pol percenta obsahu alkoholu. Neodporúčam teda piť tesne pred riadením vozidla. Ak sa ti páči šumivý nápoj a jemne odlišná chuť, môžeš po pár dňoch kefírové jadro z pohára vybrať, pohár nepriedušne uzavrieť a ešte na čas odložiť. Výsledkom by mal byť mierne alkoholický šumivý nápoj – vraj je možné dosiahnuť až 2-3 percentá alkoholu.

Môžem použiť nepasterizované mlieko?

U ľudí s oslabenou obranyschopnosťou tela je bezpečnejšie použiť pasterizované mlieko, prípadne surové mlieko prevariť. Kefírová kultúra v mlieku však vytvára prostredie, ktoré cudzorodé zárodky potlačí, takže bežný človek by sa nemusel obávať, avšak každý podľa svojho uváženia. Naši predkovia píjali mlieko kyslé a nepasterizované, rovnako ako syry sa robili z takéhoto mlieka. Osobne kefíru ponúkam mlieko z mliečnych automatov, ktoré je len filtrované a rýchlo schladené. Vnímam ako dobré prijímať aj živočíšne potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou –  niektoré živočíšne bielkoviny, aminokyseliny a enzýmy, ktoré telo získava zo stravy, sú totiž teplocitlivé (zdroj).

Prežije kefír v kovovej nádobe?

Hovorí sa, že kefír je chúlostivý pri styku s kovom – to som nevypozoroval. V nerezovej nádobe som ho však nikdy nechoval. Ak je na niečo chúlostivý, tak je to záporné ľudské vyžarovanie – predpokladám, že v ovzduší hádok, napätia, roztržitosti a hnevu sa mu veľmi dariť nebude. Keď nie inak, tak preto, že naň takíto ľudia ľahko zabudnú .

Ako na kefír nezabudnúť?

Vášmu priateľstvu prospeje, keď si svoju pozornosť nenecháš spútavať masmediálnymi virtuálnymi realitami – práve vtedy sa totiž môže stať, že sa tvoja myseľ neuvoľní a na kefír si nespomenieš. Po pár týždňoch bez pozornosti sa môže stať, že zahynie. Dobrá rada mimochodom: Nedávaj príliš pozornosti oblastiam, ktoré nedokážeš ovplyvniť – len ti to bude brať silu a stavať ťa do polohy bezmocnej obete okolností.

Kefírové zrno alebo jadro?

V mojich článkoch používam výraz kefírové jadro, aj keď inde väčšinou narazíš na pomenovanie kefírové zrno. Je to pre to, že môj kefír vôbec zrno nepripomína a daný pojem vnímam ako zavádzajúci – v súvislosti s kefírom mi príde ako šťastnejšie prekladať anglický výraz grain (koreňoslovne súvisiaci so slovami cornkernel) slovom jadro.

Môžem obsah týchto stránok ďalej šíriť?  

Samozrejme! Rovnako ako môžeš ďalej šíriť kefírové jadro, ktoré získaš, môžeš ďalej šíriť aj tieto poznatky! Zverejňujem ich pod zárukami Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International. Ak by si chcel využiť tento obsah obchodným spôsobom, prosím spoj sa so mnou.

Čo ak mám inú otázku?

Napíš mi na Svorad zavináč naZemi.sk!